Mia Nilsson SCENKONST

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

Som skådespelerska är jag utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 1984-87. Jag har dels jobbat med traditionella uppsättningar på repertoarteatrar, dels experimentella och uppsökande rumsteaterföreställningar i frigruppsvärlden. Jag improviserar gärna och tycker om direktkontakt med publiken. Jag har gjort inläsningar och jobbat med radioteater på SR.

Som regissör har jag oftast arbetat med nya former och nyskrivet: musikteater, kabaréer, kammaropera, konferensteater, barn- och ungdomsteater, amatörspel, radioteater och dansteater.

Som sångerska sjunger jag olika genrer: visor, ballader, kupletter, tango och jazz.

Som kompositör skriver jag musik för kabaréer och musikteater, klassiskt romantiska toner och meditativ musik.

Är dansare från början och har haft några koreografiuppdrag. Arbetar även med sånggestaltning, individuellt och tillsammans med körer.


UNDER DE SENASTE ÅREN

Under 2012-2014 var jag anställd som skådespelare på Norrbottensteatern i Luleå. Roligt att vara tillbaka på de tiljor där jag började som nyutbildad :-). Medverkade i musikalen "Grabben i graven bredvid", i farsen "Kaos i kulissen", i komedin "I sista minuten" och i "Måste hem innan det blir mörkt" - en poetisk nutidshistoria om elkonflikten i Övertorneå - som ingick i arenaföreställningen "Norrländsk passion" med start i Umeå, kulturhuvudstaden 2014.

Under den här perioden har jag även undervisat som gästlärare på Teaterhögskolan i Luleå, och suttit i juryn vid ansökningsproven där under två perioder.

2013 regisserade jag "Smittande musik", om musiklegenden Sven Kjellström i ett samarbete mellan Norrbottensteatern och Norrbottensmusiken. För vuxna.

2010 regisserade jag och skrev musiken till "Hedvig och Max-Olov" på Teater Martin Mutter i Örebro. 2012 regisserade jag "Nu är jag här!". Föreställningarna var för mellan- resp lågstadiet.

2010 och 2012 regisserade jag sommarteater med amatörskådespelare i Nikolai kyrka i Örebro. Två krönikespel skapades som hette "Tiden före valet" och "1812". Om när vi valde Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronarvinge. Och åren efter det.

Under 2009-2010 skrev jag manus och musik, producerade och spelade min egen föreställning "Sömmerskans dotter" - ett poetiskt och musikaliskt drömspel om att komma sig själv på spåren...

Tidigare år har jag bl a jobbat med Riksteatern, Länsteatern och Teater Martin Mutter i Örebro, Norrbottensteatern, Norrbottensmusiken, Teater Scratch, SR, SVT och Giraffilm i Luleå, Dans i Nord i Piteå, Teater Ettettett i Stockholm, Göteborgs stadsteater och Wiraspelen.

Kontakta mig om du önskar mitt CV.